Boekenweek: boekpresentatie Judith van der Wel


Event Details


Op dinsdag 26 maart wordt, mede in het kader van de Boekenweek, het boek Spiegelmoeders van Judith van der Wel bij ons gepresenteerd. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met sociëteit De Harmonie en begint om 20 uur. Judith van der Wel wordt geïnterviewd door boekhandelaar Erwin de Vries, die tevens haar docent Duits aan het Willem Lodewijk Gymnasium was.

Het boek

Niemand in het dorp mag het weten van de oude tweeling. ‘Willen we niet,’ zegt Selly. ‘We schamen ons. Dat is het erge, dat we er niet voor durven uit te komen.’ Judy draait zich naar me toe. ‘Dat is toch verschrikkelijk? Misschien is “schamen” een verkeerd woord; we verbergen het, niemand hoeft het te weten.’

Judy en Selly (1927) zijn een onafscheidelijke, eeneiige tweeling. Ze wonen samen in een flat, slapen in één bed en delen een geheim: dat ze Joods zijn. Niemand mag het weten, want na negen concentratiekampen hebben ze wel geleerd dat ze geen mens zomaar kunnen vertrouwen.

Spiegelmoeders is het levensverhaal van drie generaties Joodse vrouwen: een grootmoeder en haar onafscheidelijke tweelingzus, haar dochter en haar kleindochter. Judith van der Wel verbindt hun levensverhalen met grotere thema’s uit de geschiedenis, waarvan er veel weer actueel zijn.

Judith van der Wel
Judith van der Wel (1984) behaalde haar bachelors psychologie en theologie aan de Rijkuniversiteit Groningen. Hierna combineerde zij deze studies in een onderzoeksmaster religiestudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze onderzocht daar de (religieus-) Joodse identiteit van drie generaties vrouwen aan de hand van hun levensverhalen.
In 2010 won zij een essaywedstrijd bij het Vlaams-Nederlands Huis deBuren met een brief aan Multatuli. Hierop volgden verscheidene artikelen in onder andere Ons erfdeel en Trouw. Daarnaast publiceerde zij gedichten in Hollands maandblad en Het liegend konijn. In 2015 verscheen haar debuut StemmenHet geheim van het Koninklijk Concertgebouworkest (Querido/Van Halewyck). Voor dit boek volgde zij een jaar lang het Koninklijk Concertgebouworkest op de wereldtournee ter ere van het 125-jarig jubileum.

Klik hier voor de website van Judith van der Wel.

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl

Datum: dinsdag 26 maart
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)

Toegang: gratis, reserveren niet noodzakelijk

Reageren is niet mogelijk