Boekenweek: Els Kloek in Assen


Event Details


Persbericht

Speciaal in het kader van de Boekenweek is op maandagavond 25 maart historica Els Kloek te gast bij Van der Velde Boeken Assen. Zij zal een lezing verzorgen naar aanleiding van haar recent verschenen werk 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. In haar lezing zal zij in het bijzonder aandacht besteden aan de diverse opmerkelijke vrouwen die onze Drentse provincie rijk is. Aansluitend is er alle gelegenheid om met de auteur in gesprek te gaan en uw boek te laten signeren.

Tijd: 19.00 – 21.30 uur

Entree: €5,- (inclusief consumptie)

Aanmelden is gewenst en kan via assen@boekhandelvandervelde.nl of 0592-317519.

De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar.

1001 vrouwen in de 20ste eeuw is samengesteld door historica Els Kloek, die ook gastconservator is van de tentoonstelling.

Els Kloek werd op 18 juli 1952 geboren in Leiden. Zij is de jongste van een domineesgezin met vijf kinderen. Als kind wilde ze dichteres of schrijfster worden – Annie M.G. Schmidt was haar grote voorbeeld. In haar gymnasiumtijd verschoof haar belangstelling naar politiek en samenleving, en daarom besloot ze geschiedenis te gaan studeren in Amsterdam. Ze was actief in de studenten- en de vrouwenbeweging van de jaren ’70.

Met 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013) is Kloek doorgebroken bij een breed publiek. Het boek was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs van 2013 en werd in 2016 benoemd tot Beste geschiedenisboek aller tijden door de lezers van Historisch Nieuwsblad. Eerder was haar boek Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw (2009) was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs van 2010.

In 2014 heeft ze zich gevestigd als zelfstandig historica, onder de naam ‘Els Kloek: werkplaats voor historisch onderzoek’. Haar grootste project: ‘1001 vrouwen in de twintigste eeuw’ (verschenen in oktober 2018).

Reageren is niet mogelijk