Interview met Antjie Krog


Event Details


Maandagavond 4 februari  wordt in het Grand Theatre bekend gemaakt wie Lilian Zielstra opvolgt als stadsdichter van Groningen voor de periode 2019 – 2020.  Naast het afscheid van Zielstra en de presentatie van haar debuutbundel heeft de Stadsdichteravond een uitgebreid programma met voordrachten van Antjie Krog, Carmien Michels en Ingmar Heytze. Toegangskaarten zijn vanaf heden te koop bij het Grand Theatre.

Exclusief Interview Antjie Krog
Om 19:00 gaan de deuren open voor het exclusieve voorprogramma met Antjie Krog. Deze bekende dichteres en winnaar van onder andere De Gouden Ganzenveer 2018 is een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Zij wordt geïnterviewd door Margriet van der Waal, hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis, tevens bestuurslid van Stichting Literaire Activiteiten Groningen. De voertaal is Engels.

Antjie Krog debuteerde in 1970 op achttienjarige leeftijd met de bundel Dogter van Jefta. In de daaropvolgende jaren publiceerde ze vele boeken. Naast poëzie schreef ze ook het indrukwekkende relaas De kleur van je hart (2000) over de Waarheids- en Verzoeningscommissie die na de apartheid werd opgericht en waarvan ze als journalist verslag deed.

Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land.

In 2015 verscheen bij Podium de bundel Medeweten waarover Remco Campert opmerkte dat ‘Antjie Krog Nobelprijs-waardig is’. Eind 2017 verscheen de bundel Waar ik jou word, de 25 gedichten van Antjie Krog die iedereen gelezen moet hebben en in 2018 verscheen Hoe alles hier verandert waarin haar drie non-fictie boeken samen werden gebracht.

Een kaartje voor het interview met Antjie Krog kost €5,- en een kaartje voor de Stadsdichteravond kost €10,-. Toegangskaarten zijn te koop bij het Grand Theatre: ga naar hun website voor de Stadsdichteravond en het voorprogramma met Antjie Krog. De deuren openen voor het exclusieve Engelstalige voorprogramma om 19:00, het interview met Antjie Krog start om 19:15. Het hoofdprogramma start om 20:30 (deuren open 20:15) en eindigt rond 22.30. Uitgebreidere informatie over de Poëzieweek in Groningen vind je op www.slaggroningen.nl/poezieweek

 

Reageren is niet mogelijk