Boekenweek: Koos van Zomeren bij de Van der Velde Assen


Event Details


Persbericht

Op zaterdagmiddag 30 maart van 14.00 tot 16.00 uur is Koos van Zomeren te gast bij Van der Velde Assen voor een literaire middag. Hij zal kort geïnterviewd worden over zijn nieuwe boek Hooiberg – Louter onvergetelijke bijzaken. Aansluitend is er alle gelegenheid om met de auteur in gesprek te gaan en uw boek te laten signeren. U bent van harte welkom.

Tijdstip: 14.00 uur – 16.00 uur

Aanmelden gewenst via assen@boekhandelvandervelde.nl of 0592-317519

Hooiberg – Louter onvergetelijke bijzaken

Op 7 maart 2018 schreef Koos van Zomeren aan zijn uitgever over Hooiberg: ‘Bij zo’n boek stel ik me voor dat iemand het leest en zo vrij is om te zeggen: Koos, wat heb je een ráár boek geschreven – en dan ben ik intens tevreden.’

Hooiberg is een essentieel boek in het oeuvre van Koos van Zomeren, en toch onttrekt het zich aan elke poging tot categorisering. Is het een verzameling van, in de woorden van Max Frisch, ‘louter onvergetelijke bijzaken’? Is het een legpuzzel? Is het een gemaskerd zelfportret? Is het een roman? Een ding is zeker: samen weerspiegelen al deze flarden, verhalen en stijloefeningen een eigenzinnig universum. Een laatste bolwerk waarin speels wordt verdedigd wat ten onder dreigt te gaan: de natuur, de herinnering, de menselijke waardigheid.

Koos van Zomeren

Peter Jacob (Koos) van Zomeren (Velp, 5 maart 1946) is een Nederlands schrijver. Hij debuteerde als negentienjarige, is een tijdlang actief geweest in de links-radicale politiek en keerde vervolgens terug naar de ‘republiek der letteren’ met thrillers, romans, beschouwingen, interviews, columns. In zijn werk is de natuur een belangrijk thema. Hij is onder andere bekend van de roman Otto’s oorlog (1983) en zijn columns in NRC Handelsblad. Van Zomeren ontving in 2017 de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs voor zijn bundel Alle Vogels. Dit omdat hij ‘in zijn eentje het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie heeft getild’ (aldus het juryrapport).

Zijn werk wordt gekenmerkt door vindingrijkheid, een groot stilistisch vermogen en een als ironie vermomde en soms aan de oppervlakte tredende felheid. Van Zomeren is de meest aangehaalde nog levende auteur in Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal!

Reageren is niet mogelijk