Nieuw Licht met Joke Hermsen en Eva Rovers over Rosa Luxemburg en Hannah Arendt


Event Details


Persbericht

Wat is er voor nodig om het roer werkelijk om te gooien en de omwenteling naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving voor elkaar te krijgen?

Joke Hermsen onderzoekt in haar Nieuw Licht-essay hoe we het tij kunnen keren. Coreferent Eva Rovers gaat met haar in gesprek.

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de politieke denker en activiste Rosa Luxemburg werd vermoord. Haar leven lang vocht zij zowel tegen onrecht en onvrijheid als tegen de uitbuiting van mens en aarde ten bate van het kapitalistische groeimodel. In haar essay onderzoekt Joke Hermsen in hoeverre we het tij kunnen keren met behulp van de inzichten die Rosa Luxemburg en door haar geïnspireerde denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch over de mogelijkheid van politieke revolte hebben gevormd.

Joke Hermsen is filosoof en romanschrijfster. Ze studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur. Zij schreef diverse romans en essaybundels. Van haar essaybundel Stil de tijd werden 35.000 exemplaren verkocht, in 2011 werd dit boek bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. In 2015 verscheen Kairos. Een nieuwe bevlogenheid. Voor haar volledige oeuvre ontving Joke J. Hermsen in 2009 de Halewijnprijs.

Eva Rovers schreef de veelgeprezen biografieën van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller en schrijver/televisiemaker Boudewijn Büch. In de serie Nieuw Licht publiceerde zij het filosofische pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin zij de filosofie van Albert Camus gebruikte om nieuw licht te werpen op opstand in digitale tijden. Vorig jaar verscheen haar boek Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.

Reageren is niet mogelijk