Esmé van den Boom en Marthe van de Grift winnen het Hendrik de Vriesstipendium 2018

Esmé van den Boom en Marthe van de Grift hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Literatuur en Beeldende Kunst 2018 gewonnen. Dit maakte Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, op zaterdag 15 december bekend tijdens het talentevent Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen). Het stipendium is een jaarlijkse terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Aan het stipendium is tevens een bedrag van 1.000 euro verbonden voor het aantrekken van een coach naar keuze.

Naast het stipendium maakten alle genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium dit jaar voor het eerst ook kans op een publieksprijs van 1.000 euro. Tijdens Wildvang konden bezoekers ter plekke stemmen en hun favoriet aangeven. De meeste stemmen gingen naar Rosa Everts. Het gewonnen geldbedrag kan zij gebruiken voor de ontwikkeling van haar carriére.

Een jury koos uit de in totaal zes inzendingen voor literatuur twee genomineerden. En uit de in totaal tweeëntwintig inzendingen voor Beeldende Kunst drie genomineerden. De jury adviseerde het college van B&W twee van hen tot winnaar te benoemen. De jury zegt over de winnaars:

Esmé van den Boom (Literatuur)

Esmé van den Boom heeft indruk gemaakt bij de jury omdat zij op jonge leeftijd een geëngageerd voorstel doet voor onderzoek naar moederschap. Ze benadert dit vanuit een heel persoonlijk perspectief maar weet het onderwerp in haar voorstel te verbreden naar de Groningse situatie en naar algemene maatschappelijke thema’s, zoals de maakbaarheid van het leven en de positie en rol van de vrouw als moeder. Haar poëzie overtuigt de jury vanwege de bijzondere combinatie van leesbaarheid en vreemdheid, die zij realiseert door aan gewone gebeurtenissen en taal een vaak verrassende en vervreemdende draai te geven.

De voorgestelde bundel gedichten is bedoeld als een aanloop tot een roman. Een mogelijke valkuil zou gelegen kunnen zijn in de politieke correctheid van het project, maar Esmé’s keuze voor een goede coaching geeft duidelijk aan welke betekenis het stipendium zou hebben voor haar persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Marthe van de Grift (Beeldende Kunst)

Marthe van de Grift schetst in haar aanvraag een helder, goed gemotiveerd beeld van hoe zij dingen ziet en deze impressies en vondsten vervolgens vormgeeft in fotografisch beeld. Zij ontrafelt systematisch het alledaagse, biedt de kijker inzicht in hoe wij waarnemen. Zij weet op de juiste manier haar persoonlijke fascinaties en twijfels te delen met het publiek en maakt onzekerheden daardoor algemeen geldig en dragelijk.

De vorm waarin zij dit doet is prikkelend, esthetisch sterk, maar nooit louter decoratief. Dat laatste, ‘decoratie’, is bij haar type werk een gevaar dat op de loer ligt. Daarom heeft het werk van collega’s en voorbeelden, die haar in haar ontwikkeling tot nu toe hebben beïnvloed, soms een haast hermetische uitstraling. Marthe blijft daar door haar lichte, ondervragende toets altijd verre van.

Eerder werk van alle genomineerden is t/m 12 januari 2019 in een tentoonstelling in het CBK aan de Trompsingel 27 te zien. Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 12.00-17.00 uur.

Jury

De voor vier jaar benoemde kernjury van het Hendrik de Vriesstipendium bestaat uit Andrea Möller (voorzitter), Barend van Heusden, Mathijs Sanders en Aimée Terburg. De aanvullende juryleden voor de editie 2018 waren Fleur van der Bij en Adri Schokker.

Genomineerden

Voor literatuur waren Esmé van den Boom en Jelte Hommes genomineerd. In de categorie beeldende kunst waren dat Rosa EvertsMarthe van de Grift enWim Warrink.

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Foto: Sander van der Bij.

Reageren is niet mogelijk