Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium 2017 presenteren nieuw werk

Verleden jaar waren Nick ter Wal en Kasper Hoek genomineerd voor het Hendrik de Vriesstipendium in de categorie literatuur. Nick ter Wal won het stipendium ter waarde van € 6.000,- met zijn plan om een schrijversbiografie over Ferdinand Langen (1918-2016) te schrijven. Zaterdagavond 15 december wordt De schrijfmachine – over Ferdinand Langen gepresenteerd op Wildvang. Van Hoek liet zich gelukkig niet uit het veld slaan en hoopt volgend jaar zijn fragmentarische roman Geen sinecure te presenteren. Hiervoor is hij onlangs een crowdfunding actie gestart.

Van Hoek hoopt € 2.500,- binnen te halen via voordekunst.nl. Het geld gaat naar tekstcorrectie, vormgeving, drukkosten en promotie. Inmiddels is er € 1.613,- gedoneerd. In het boek zal  Van Hoek een poging doen om met scherpe observaties, humor en onverwachte invalshoeken greep te krijgen op het dagelijks leven. In columns, essays en korte verhalen gaat hij op zoek naar antwoorden op vragen die de meeste mensen vergeten te stellen. Doneren kan nog tot 22 december en vanaf een donatie van € 12,- krijg je het boek.

Op 20 juli 2016 overleed Ferdinand Langen, toen de oudste nog levende schrijver van Nederland. Nick ter Wal erfde zijn Smith Corona, de elektrische schrijfmachine waar Langen altijd op had gewerkt. Langen debuteerde in de oorlogsjaren, maar hield begin jaren zestig op met schrijven. Met publiceren, althans. Hij maakte carrière in de marketing en reclame. Het oeuvre van Langen verdween in de mist van de tijd. In de biografieën van Simon Carmiggelt, Lucebert en Gerard Reve werd Langen een voetnoot. In De schrijfmachine staat de Groninger schrijver zelf centraal. Nick ter Wal beschrijft Langens entree in de literatuur, onderzoekt het succes van diens humoristische romans en ontdekt welke impact de Tweede Wereldoorlog op Langens leven en werk heeft gehad. Een belangrijke bron voor het verhaal is de omvangrijke briefwisseling die de  dertigjarige debutant en de negentigjarige mastodont hebben gevoerd. De schrijfmachine is een persoonlijke biografische schets, geschreven op Langens eigen schrijfmachine. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Passage.

Na de presentatie van De schrijfmachine – over Ferdinand Langen wordt bekendgemaakt wie het Hendrik de Vriesstipendium 2018 heeft gewonnen. In de categorie literatuur zijn Esmé van den Boom en Jelte Hommes genomineerd. Tijdens Wildvang zijn er ook optredens van Sarah Zajac, Myron Hamming en Vera Woldhek. 

Reageren is niet mogelijk