Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

 

De Rijksuniversiteit Groningen viert dit jaar haar 405-jarig jubileum. Om dit te vieren roept het Talencentrum van de RUG, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven die jaarlijks zal worden uitgereikt. Studenten van alle universiteiten uit het Nederlands taalgebied worden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2.000 woorden met als onderwerp inclusiviteit.

De jury bestaande uit Ellen Deckwitz, Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen zal letten op originaliteit, stilistisch vernuft en talent voor divertissement. Voorwaarde is dat het essay nog niet eerder is gepubliceerd. De definitieve winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het lustrumfeest van de RUG op woensdag 12 juni. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.000,- en een publicatie van het essay op literair weblog Tzum.

De prijs is genoemd naar Gerrit Krol vanwege het buitengewoon indrukwekkende oeuvre waarmee de schrijver de Nederlandse literatuur heeft verrijkt. Zijn literaire stemgeluid is uniek te noemen in het Nederlands taalgebied.

Als dichter, romancier én essayist was hij een radicale vernieuwer, die in staat bleek om ook binnen zijn eigen oeuvre steeds weer nieuwe wegen in te slaan. Uit elke tekst die hij geschreven heeft, spreekt de liefde voor het denken en het formuleren en voor de moedertaal als de taal van het hart. In zijn essays toont hij zich consequent een begenadigd stilist met een hartstocht voor literatuur, kunst, filosofie en wetenschap en met een scherp oog voor maatschappelijke en psychologische thema’s.

Het reglement van de Gerrit Krolprijs is te lezen op de website van de Rijksuniversiteit Groningen. Essays kunnen tot 3 mei worden ingestuurd.

Reageren is niet mogelijk