Grafische gedichten geëxposeerd in het Nederlands Stripmuseum

Op vrijdag 22 juli opent in het Nederlands Stripmuseum aan de Westerhaven een internationale expositie met uniek werk van dichters en striptekenaars uit Nederland, België en Engeland, “Duplex, wat je overhoudt is het beste van beide werelden”. De feestelijke opening vindt plaats in het kader van Dichters in de Prinsentuin, het grootste openlucht poëziefestival van Nederland (van 22 juli t/m 24 juli op verschillende locaties in Groningen).
Speciaal voor de gelegenheid is een aantal dichters en striptekenaars aanwezig. Tijdens de opening wordt een documentaire over het grafische-gedichtenproject vertoond waarin dichters en striptekenaars vertellen over hun samenwerkingen. De opening van de expositie begint om half vijf en is gratis toegankelijk.

Duplex is een uniek project van Nederlandse, Belgische en Engelse dichters en striptekenaars. Samensteller Stefan Nieuwenhuis nodigde dertien duo’s uit om een grafisch gedicht te maken. Geen verstripping, waarbij de striptekenaar met een kant-en-klaar gedicht aan de haal gaat, maar een gezamenlijk proces van woord en beeld, duwen en trekken, gunnen en eisen en de centrale vraag: hoe verhouden beide kunstvormen zich als ze tot elkaar veroordeeld zijn?
Van het project verscheen onlangs een gelijknamig stripalbum, met daarin opgenomen de Nederlandse en Belgische bijdragen.

De expositie laat niet alleen het originele werk zien, maar ook de schetsen, het poëtische voorwerk en een korte uiteenzetting van het proces en de ontstaansgeschiedenis van de grafische gedichten. Zo krijgen bezoekers een indruk van de samenwerking tussen dichter en tekenaar; tussen woord en beeld.

Van Nederlandse en Belgische zijde doen de volgende auteurs mee: Tsead Bruinja en Lies van Gasse, Anneke Claus en Serge Baeken, Marije Langelaar en Wilbert van der Steen, Daniël Dee en Robert van Raffe, Maarten van der Graaff en Maarten De Saeger, Ellen Deckwitz en Ruben Steeman, Maud Vanhauwaert en Delphine Frantzen, Dennis Gaens en Sam Peeters.

Naast de acht Nederlandse en Vlaamse duo’s is er ook een voorproefje te zien van de Britse Duplex, die in mei 2017 op het Poetry Festival in Cheltenham wordt gepresenteerd: vijf Britse duo’s van striptekenaars en dichters haken aan in Groningen. Zij zijn Anna Saunders en Dolores Phelps, John Hegley en Emma Evans, Angela France en Fumio Obata, Nigel McLoughlin en Andrew Morrison, Ian McMillan en Kieren Phelps.

De expositie is tot en met zondag 27 november 2016 te zien in het Nederlands Stripmuseum aan de Westerhaven te Groningen.
http://www.stripmuseum.nl/

Reageren is niet mogelijk