Groninger historicus wint eerste Joost Zwagerman Essayprijs

Op 18 november 2018, de 55ste geboortedag van schrijver Joost Zwagerman, is de eerste Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt in TAQA Theater de Vest in Alkmaar.

De prijs is gegaan naar Jilt Jorritsma (1991), voor zijn essay ‘Onthoofd’. Uit het juryrapport: ‘De schrijver haalt veel uiteenlopende zaken bij elkaar: beeldende kunst, politiek en geschiedenis. Daarbij citeert hij anderen, maar hij ontwikkelt zijn eigen gedachtegang. Een mooi staaltje modern denken.’ Jorritsma is geschiedfilosoof en essayist. Hij studeerde moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, was betrokken bij het tijdschrift Groniek en is hoofdredacteur van de website Jonge Historici.

De prijs, een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is bedoeld voor beginnende essayisten. De jury bestaande uit Barber van de Pol, Joost de Vries, Maria Vlaar en Aleid Truijens (voorzitter) koos eerder uit 175 inzendingen nog zes genomineerde essays van: Yousra Benfquih, Sjoerd van Hoorn, Nicole Kaandorp, Ianthe Mosselman, Max Urai en Hannah de Vries.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van prijs van  € 7500,-. Alle genomineerde essays zijn te lezen op de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Reageren is niet mogelijk