Hendrik de Vriesprijs 2011 gaat naar fotograaf en schrijver Hans Aarsman

En nog maar eens breaking news op de SLAG-site. Zojuist bekend geworden:

De fotograaf en schrijver Hans Aarsman wint de Hendrik de Vriesprijs 2011. Dit is een oeuvreprijs van de gemeente Groningen gericht op een Nederlandse kunstenaar. Als winnaar van de grootste kunstprijs van het Noorden krijgt Aarsman 15.000 euro.

Aarsman ontvangt de Hendrik de Vriesprijs donderdag 6 oktober in het Grand Theatre uit handen van de Groningse wethouder Ton Schroor. Daar zal hij ook een avondvullende lezing/conference verzorgen over fotografie.

Hans Aarsman
Hans Aarsman (Amsterdam, 1951) is, net als Hendrik de Vries, een opmerkelijk dubbeltalent. Aarsman is bekend van onder meer zijn column over fotobesprekingen voor de Volkskrant: De Aarsman Collectie. Daarnaast heeft hij meerdere uitgaven, columns en theaterstukken op zijn naam staan en was hij afgelopen televisieseizoen regelmatig aan tafel te zien bij De Wereld Draait Door om persfoto’s te analyseren.

Jury
De winnaar is geselecteerd door een jury, bestaande uit Hub. Hermans, Marjoleine de Vos en Janneke Wesseling. Uit het juryrapport: “Behalve met fotografie houdt Aarsman zich ook bezig met schrijven, en hij schrijft geweldig goed. In feite is zijn werk een effectieve vorm van cultuur- en kunstkritiek, gericht tegen de hype van de fotografie, en tegen consumentisme. Noties van originaliteit en signatuur zijn hem vreemd. Hij vindt wat hij zoekt op straat, en daarmee zet hij zijn publiek (kijkers én lezers) ertoe aan om minder doelgericht, maar met een meer onbevangen, avontuurlijke blik, naar de omringende wereld te kijken. En naar het werk van anderen: zo stelde hij tentoonstellingen samen die het volle licht op de talenten van ander fotografen moesten laten vallen.”

Hendrik de Vriesprijs
De winnaar van de Hendrik de Vriesprijs heeft buitengewone prestaties geleverd op het terrein van de literatuur en/of de beeldende kunst en vormgeving. Dit jaar is het precies 65 jaar na de instelling van de prijs in 1946, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de in Groningen geboren dichter/beeldend kunstenaar Hendrik de Vries. Het werk van de winnaar is disciplineoverschrijdend, vernieuwend, toonaangevend en geeft impulsen aan de verdere ontwikkeling van de desbetreffende discipline(s).

Eerdere winnaars
Grote namen ontvingen de Hendrik de Vriesprijs. De opsomming vanaf 1986 levert een respectabele lijst op: Bert Schierbeek, Daan van Golden, Willem Wilmink, Emo Verkerk, C.O. Jellema, Jan Wolkers, Gerard Jan Rijnders en Toon Tellegen.

De bekende Uitgeverij Passage geeft natuurlijk het bijbehorende boek uit, als deel vijf in de Hendrik de Vries-reeks

Tekst: Sacha Landkroon

Reageren is niet mogelijk