Het favoriete boek van Stefan Nieuwenhuis: Edmund de Waal ‘De haas met de amberkleurige ogen’ (2010)

Ik las dit boek ruim een jaar geleden onder de oude titel ‘Het knoopjeskabinet’. Ik denk dat de uitgever dit bij nader inzien een onaardige titel vond en bij de tweede druk koos voor de letterlijke vertaling van ‘The Hare with the Amber Eyes’. Het boek stond weken lang in de Sunday Times bestsellerlijst maar lijkt in ons land nog niet te werken. Zo’n verhaal over een rijke familie ligt blijkbaar ver van ons vandaan.

Stefan Nieuwenhuis:
Het is een geromantiseerde historische vertelling die begint aan het einde van de negentiende eeuw, toen Charles Ephrussi, nazaat van een rijke Joodse familie van graanhandelaars, in Parijs 264 netsukes kocht: verfijnde Japanse poppetjes van hout of ivoor, die gebruikt kunnen worden als knopen aan tasjes of riemen. Edmund de Waal, een aangetrouwd familielid van de Ephrussis, kreeg deze netsukes 15 jaar geleden cadeau en probeert in zijn boek de geschiedenis van deze kunstcollectie te reconstrueren. Dat klinkt als saaie kost, zo’n cultuurhistorische verhandeling, maar ik vond het heel verrassend. Je krijgt als lezer een mooi tijdsbeeld van Parijs en Wenen, de opkomst van het nationaalsocialisme en hoe een gegoede Joodse familie hierop reageert. Het boek geeft een prachtig inkijkje in het leven van mensen die geen fluit uivoeren en maar rijk zijn. Je ervaart hun grote voorkomendheid en hun rustige, bestendige leven. Zo van: kom, we gaan er vandaag eens met het koetsje op uit.
Ik had nog nooit eerder zo’n soort verhaal gelezen. En het is nog spannend ook. Zou het de schrijver lukken om de geschiedenis van de netsukes te reconstrueren? Een neef krijgt de verzameling bij zijn trouwen cadeau. Hij verhuist in 1910 naar Wenen en blijft daar tot de oorlog. En wat wil het toeval? Het huis in Wenen ken ik. Het is twee deuren verder dan het huis van vrienden van mijn ouders waar ik twee jaar geleden nog heb gelogeerd. Ik ken die straat, de nissen en de fraaie poort waar een deel van het verhaal zich afspeelt. En dat maakt dit boek voor mij extra bijzonder.”

Stefan Nieuwenhuis, stadsdichter van Groningen, geeft het stokje over aan zanger, liedjesschrijver en dj Bert Hadders:
“Hij is een heel veelzijdig mens en aan ambassadeur voor de streektaal met allerlei leuke projecten. Bovendien spelen we allebei ukelele, en daar zijn er maar weinig van.”

Interview: Guus Termeer
 

 

Reageren is niet mogelijk