Donderdagavond 14 maart is schrijfster en filosoof Joke Hermsen te gast bij Nieuw Licht in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. In haar Nieuw Licht-essay onderzoekt Hermsen wat er voor nodig is om het roer werkelijk om te gooien en de omwenteling naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving voor elkaar te krijgen? Coreferenten Eva Rovers en Brenda Ottjes gaan met haar in gesprek.
In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de politieke denker en activiste Rosa Luxemburg werd vermoord. Haar leven lang vocht zij zowel tegen onrecht en onvrijheid als tegen de uitbuiting van mens en aarde ten bate van het kapitalistische groeimodel. In haar essay onderzoekt Joke Hermsen in hoeverre we het tij kunnen keren met behulp van de inzichten die Rosa Luxemburg en door haar geïnspireerde denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch over de mogelijkheid van politieke revolte hebben gevormd.
Joke Hermsen is filosoof en romanschrijfster. Ze studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur. Zij schreef diverse romans en essaybundels. Van haar essaybundel Stil de tijd werden 35.000 exemplaren verkocht, in 2011 werd dit boek bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. In 2015 verscheen Kairos. Een nieuwe bevlogenheid. Voor haar volledige oeuvre ontving Joke J. Hermsen in 2009 de Halewijnprijs.
Eva Rovers schreef de veelgeprezen biografieën van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller en schrijver/televisiemaker Boudewijn Büch. In de serie Nieuw Licht publiceerde zij het filosofische pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin zij de filosofie van Albert Camus gebruikte om nieuw licht te werpen op opstand in digitale tijden. Vorig jaar verscheen haar boek Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.
Nieuw Licht is bedacht door Coen Simon en Frank Meester. De avonden vinden plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen aan de Broerstraat 5. De avond met Hermsen is op donderdag 14 maart en begint om 20.00 uur. Kaartjes kosten €7,5 (€5,- voor studenten) en zijn te koop bij Studium Generale.