Kaartverkoop Stadsdichteravond van start

 

Maandagavond 4 februari  wordt in het Grand Theatre bekend gemaakt wie Lilian Zielstra opvolgt als stadsdichter van Groningen voor de periode 2019 – 2020.  Naast het afscheid van Zielstra en de presentatie van haar debuutbundel heeft de Stadsdichteravond een uitgebreid programma met voordrachten van Antjie Krog, Carmien Michels en Ingmar Heytze. Kaartjes zijn vanaf heden te koop bij het Grand Theatre.


Exclusief Interview Antjie Krog
Om 19:00 gaan de deuren open voor het exclusieve voorprogramma met Antjie Krog. Deze bekende dichteres en winnaar van onder andere De Gouden Ganzenveer 2018 is een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Zij wordt geïnterviewd door Margriet van der Waal, hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis, tevens bestuurslid van Stichting Literaire Activiteiten Groningen. De voertaal is Engels.

Carmien Michels, Ingmar Heytze en muziek van Luchtman
Voor het hoofdprogramma gaan de deuren open om 20:15. Op deze feestelijke avond in het Grand Theatre zal Lilian Zielstra haar debuutbundel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan presenteren. Ook treden Ingmar Heytze en Carmien Michels op, twee van Zielstra’s favoriete dichters. Ingmar Heytze is een dichter die Zielstra regelmatig “een soort poëtische kickstart gaf. Als het schrijven niet goed lukte ging ik Heytze lezen.” De Vlaamse Carmien Michels debuteerde in 2017 met We komen van ver. De poëzie van Michels zit volgens Zielstra “zo vol mooie zinnen en beelden, dat vind ik echt heel goed. En ze kan ongelofelijk goed voordragen.” Ten slotte geeft ook Antjie Krog een voordracht.  De huisband Luchtman staat deze avond garant voor de muziek met hun spacedisco en avantgardepop. Jelte Posthumus, bekend van Glasnost, zal de avond presenteren. De boekhandel Godert Walter is ook aanwezig met een boekentafel vol dichtbundels en boeken van de aanwezige dichters en auteurs.

Nieuwe stadsdichter
Voor de functie van stadsdichter hebben zich negen mensen aangemeld. 
De wethouder cultuur van de Gemeente Groningen, Paul de Rook, maakt aan het eind van de avond bekend wie het College van Burgemeester en Wethouders van de nieuwe gemeente Groningen als nieuwe Stadsdichter heeft benoemd. De benoeming geschiedt op voordracht door de jury, die bestond uit Tieske Slim (bestuurslid-secretaris van Stichting Literaire Activiteiten Groningen en redacteur en vertaler uit het Tsjechisch), Ilona Duits (winkelmanager van Boomker Boeken in Haren) en Joep van Ruiten (cultuurjournalist voor Dagblad van het Noorden & Leeuwarder Courant).

Een kaartje voor het interview met Antjie Krog kost €5,- en een kaartje voor de Stadsdichteravond kost €10,-. Kaartjes zijn te koop bij het Grand Theatre: ga naar hun website voor de Stadsdichteravond en het voorprogramma met Antjie Krog. De deuren openen voor het exclusieve Engelstalige voorprogramma om 19:00, het interview met Antjie Krog start om 19:15. Het hoofdprogramma start om 20:30 (deuren open 20:15) en eindigt rond 22.30. Uitgebreidere informatie over de Poëzieweek in Groningen vind je op www.slaggroningen.nl/poezieweek

Reageren is niet mogelijk