In zijn woonplaats Groningen is schrijver, bloemlezer en aanjager Kees van der Hoef overleden. Gedurende zijn leven schreef Van der Hoef meer dan dertig (historische) boeken en dichtbundels. In 2008 ontving hij van vrienden de eerste Kees van der Hoef Prijs als dank voor zijn bijdrage aan het literaire klimaat in de stad Groningen.
Van der Hoef groeide op in Stad, waar zijn vader Anton van der Hoef (1900-1946) het café Chez Antoine (aan de Turfsingel) uitbaatte. Het café was in de jaren voor de oorlog het middelpunt van de literaire scene en auteurs als Ferdinand Langen, A. Marja en Ab Visser behoorden tot de bezoekers. In de jaren zestig ontpopte Kees van der Hoef zich tot gangmaker door het organiseren van evenementen en optredens, zo was hij lid van de Jan Hekert Experience. Gaandeweg ging hij steeds meer schrijven en literaire bijeenkomsten organiseren.
In de tweede helft van de jaren zestig trad Van der Hoef regelmatig op met Buddy Hermans en rond die tijd was hij ook actief in de Groninger provobeweging. In de jaren zeventig maakte hij deel uit van cabaretgroep Revu Restant. Later was hij betrokken bij de oprichting van literair café AaBC, de plek waar de literaire scene van de jaren tachtig en negentig vorm kreeg. Van der Hoef trad veelvuldig op tijdens de eerste edities van de Poëziemarathon en Dichters in de Prinsentuin. Ook werd hij in 2003 lid van de Dichtclub in Café Marleen en publiceerde enkele jaren zijn gedichten in de jaarlijkse bloemlezing die het café uitgaf.
Bekend is het optreden van Van der Hoef in Aan de rand van Nederland (1978) waarin hij Bob den Uyl aan het lachen weet te krijgen (vanaf 13.20). Naast poëzie kreeg Van der Hoef ook bekendheid met de fotoboeken die hij maakte over Groningen en waarvan er gedurende zijn leven vele verschenen. In de jaren negentig werd zijn cyclus Dodentoavel zijn grootste succes, na publicatie in Krödde werd de Nederlandse vertaling in meerdere tijdschriften opgenomen.
Voor zijn 73ste verjaardag ontving Kees van der Hoef van vrienden de eerste Kees van der Hoef Prijs voor zijn inzet voor het literaire klimaat in Stad. Sindsdien is de prijs vijf keer toegekend. Winnaars waren Tsead Bruinja, Coen Peppelenbos, en na een stilte van 5 jaar, Marleen Vermooten, Stichting Poëziepaleis en, dit jaar, Anton Scheepstra. Sinds 2016 bevindt de prijs zich onder de hoede van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen die de prijs tweejaarlijks zal toekennen. Terugkerend element is de paling vanwege Van der Hoefs bekendste regels (uit Dodentoavel): ‘De kracht van de herhaling is gelijk aan een spastische paling.’
Ter ere van zijn tachtigste verjaardag in 2015 maakte Buddy Hermans de documentaire KEES! waarin Van der Hoef terugkijkt op zijn leven. Hij verbleef toen al enige jaren in Verzorgingstehuis De Pelster. Ook daar bleef hij cultureel actief. In het Groninger Forum werden vorig jaar enkele collages geëxposeerd en geveild die hij in De Pelster had gemaakt. Groot Groningen zocht hem er twee jaar geleden nog op voor een mooi interview.
Zondagmiddag 11 maart wordt de Kees van der Hoef Prijs 2018 uitgereikt aan Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage. Vanzelfsprekend staan laureaat en organisatie stil bij het overlijden van Kees van der Hoef.
Foto Kees van der Hoef: Jan Glas
Rectificatie: In een eerdere versie stond dat de documentaire KEES! door Stichting Beeldlijn is gemaakt. dat is echter niet het geval: Buddy Hermans maakte de film en de productie was in handen van de Stichting Culturele Projecten Groningen.