Kehlmann spreekt Van der Leeuw-lezing uit

Op vrijdagmiddag 4 november wordt de 34e Van der Leeuw-lezing uitgesproken door de Duitse schrijver Daniel Kehlmann. Coreferent is Sunny Bergman die zal reageren op Kelhmanns lezing ‘De Heks is dood. Over populaire filmklassiekers en verontrustende onderstromen.’

Daniel Kehlmann (München, 1975) studeerde filosofie en literatuurwetenschap. Hij debuteerde al op tweeëntwintigjarige leeftijd en schreef sindsdien zeven romans. Zijn roman Het meten van de wereld (2006) stond meer dan een jaar op nummer 1 van de best verkochte boeken in Duitsland Al snel groeide het boek uit tot een ongekend wereldsucces. Bij uitgeverij Querido verscheen de eerste buitenlandse vertaling (inmiddels vijf herdrukken), en vervolgens werden de vertaalrechten nog aan 36 landen verkocht. In 2009 verscheen zijn succesvolle roman Roem. In Duitsland zijn zowel Roem als Het meten van de wereld in 2012 verfilmd.
Zijn laatste roman, F, een geheimzinnig verhaal over een vader en zijn drie zonen, kreeg opnieuw lovende recensies. Kehlmann is naast schrijver ook essayist. Dit najaar verschijnt zijn essaybundel Kommt, Geister.

Sunny Bergman (Amsterdam, 1972) studeerde politicologie en filosofie. Zij is actrice, programmamaker, schrijver en documentairemaakster. Ze maakt al meer dan vijftien jaar documentaires, waarbij zij zich vaak laat inspireren door haar eigen leven. Voor de VPRO maakte zij een groot filmdrieluik over uiterlijk, seks en cultuur (de documentaire Beperkt houdbaar, de serie Sunny Side of Seks en de film Sletvrees). In 2014 verscheen haar film Zwart als roet. Our colonial hangover, waarin ze het debat rondom Zwarte Piet analyseerde. In een persoonlijke zoektocht brengt ze in deze film onbewuste vooroordelen in kaart. Ook legt ze het fenomeen “wit privilege” bloot in haar eigen omgeving. Haar nieuwste serie The Sunny Side of Spirit (2015) gaat over geestelijke gezondheid in verschillende culturen. Haar films en televisieprogramma’s wonnen in binnen- en buitenland prijzen en werden internationaal veel verkocht. Voor vpro.nl schrijft zij tweewekelijks een column en in 2013 schreef zij het boek Sletvrees.

De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad, de provincie, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant.

Gratis kaarten zijn vanaf eind september verkrijgbaar.

Zie voor meer informatie: http://www.vanderleeuwlezing.nl/

Copyright foto: Das blaue Sofa / Club Bertelsmann

Reageren is niet mogelijk