Komt de beste bibliothecaris van Nederland uit Veendam?

Jolanda Robben is één van de drie genomineerden voor de Beste Bibliothecaris van Nederland 2018. Deze verkiezing wordt jaarlijks door Bibliotheekblad georganiseerd en de gehele maand oktober kan er gestemd worden op de kandidaten. Robben dankt de voordracht aan het leesbevorderingsproject Scoor een boek! dat ze ontwikkelde voor de bibliotheek in Veendam en dat inmiddels in het hele land navolging krijgt.

De oproep van Bibliotheekblad in mei om bibliothecarissen voor te dragen die de titel Beste Bibliothecaris verdienen en die geschikt zijn om in 2019 een jaar lang als ambassadeur van het bibliotheekvak te fungeren, leidde tot verschillende voordrachten. Uit deze longlist werden drie genomineerden geselecteerd die in oktober gaan strijden om de titel. Naast Jolanda Robben zijn Meike Boertjes (Noord Oost Brabantse Bibliotheken/ bibliotheekvestiging in Veghel) en Marjolein Hordijk (projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs en Huis van de Letters bij Bibliotheek Gelderland Zuid) genomineerd.

De toelichting van de jury bij Robben luidt: Jolanda Robben is werkzaam bij Biblionet Groningen als adviseur Taal als Basis en bij Bibliotheek Veendam als domeinspecialist Leven Lang Leren. Ze zet zich in op het gebied van leesbevordering en 21-eeuwse vaardigheden, ontwikkelt en coördineert programma’s voor peuterspeelzalen, kinderopvang, basisonderwijs en voortgezet onderwijs en is betrokken bij de programmalijn Taal als basis. Ze stond aan de basis van het leesbevorderingsproject Scoor een boek!, dat in 2012 in Veendam begon en inmiddels in het hele land navolging krijgt. Ze is lid van het landelijke projectteam Scoor een Boek!, dat verantwoordelijk is voor het uitrollen van het project over Nederland.

De stemperiode voor de verkiezing van beste bibliothecaris gaat van start op 1 oktober en loopt tot en met 31 oktober. Via Bibliotheekblad.nl kan er in deze periode gestemd worden op een van de drie genomineerden. Wie er uiteindelijk wint, bepalen de stemmende lezers van Bibliotheekblad en de vakjury tezamen.

Reageren is niet mogelijk