Maar liefst twee gedichten van de kinderdichter van Groningen

SLAG hoefde niet op het persbericht van het Poëziepaleis te wachten om bekend te maken wie de eerste kinderdichter van Groningen is geworden, maar natuurlijk waren we wel heel benieuwd naar de gedichten van winnares Sifra Kramer, en juist daarom keken we wel degelijk uit naar het persbericht dat vanmiddag arriveerde.

Er werd van de finalisten van de verkiezing verwacht dat ze twee gedichten voor zouden dragen voor een volle Desdemona-tent. Allen deden dat met overtuiging, maar volgens het juryrapport had Sifra Kramer in zowel haar gedichten als voordracht net dat beetje extra. “Ondanks de hoge kwaliteit van alle gedichten was de jury unaniem in haar keuze. ‘Pop is alleen’ is van grote schoonheid waarin nostalgie en melancholie op ritmische wijze worden gecombineerd met het herkenbare thema van vergankelijkheid. Haar heldere, zelfbewuste en krachtige voordracht gaf het gedicht ‘Groningen is muziek’ een extra dimensie.” Om u zelf te laten kennismaken met de nieuwe kinderdichter, plaatsen we hier beide gedichten:

Pop is alleen
alleen in een poppenbed
Ik speel er eigenlijk
nooit meer mee

Pop is alleen
gekregen toen ik klein was
van mijn ouders
toen ik drie werd
Ik had haar heel vaak bij me

Pop is alleen
Pop slaapt de hele dag
ging mee
naar de dierentuin
gekregen toen ik klein
was
En nu is pop alleen.

Groningen is muziek

ik hoor muziek
in Groningen
overal
al eeuwenlang
als je buiten bent
of binnen
overal is muziek
mensen dansen en zingen
over de boomtoppen naar
de wolken
door de straten
van Groningen
in het plantsoen
overal dansen
en zingen mensen
ze zijn gelukkig en vrolijk
net als ik
Groningen is muziek

 

Tekst: Sacha Landkroon

Reageren is niet mogelijk