Nu inzenden voor Beste Groninger Boek 2018

Uitgevers kunnen tot en met 31 december 2017 boeken inzenden voor de verkiezing van het Beste Groninger Boek 2018. De feestelijke uitreiking van deze jaarlijkse prijs vindt voor het eerst plaats in de Boekenweek. Juryvoorzitter Wilma Mansveld maakt dan de winnaars in de categorieën fictie en non-fictie bekend.

De prijs voor het Beste Groninger Boek, in de categorieën fictie en non-fictie, wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Stichting Literaire Activiteiten Groningen, in samenwerking met de Groninger Forum Bibliotheek. In 2016 werd de prijs gewonnen door Tonnus Oosterhoff met Op de rok van het universum (fictie) en Siemon Reker met Biografie van het Gronings. De taal van Groningen in 1001 stukken (non-fictie). Eerdere winnaars zijn o.a. Peter Middendorp, Herman Sandman, Barbara Stok, Auke Hulst en Stichting Oude Groninger Kerken.

Uitreiking in de Boekenweek

Tot en met 2016 werd de prijs uitgereikt in november, in het kader van het literaire festival Het Grote Gebeuren. Inmiddels kan de prijs echter rekenen op meer dan voldoende belangstelling om als evenement op zichzelf te staan: voortaan vindt de uitreiking plaats in de Boekenweek. Naast de uitgebreide media-aandacht voor de genomineerde en winnende boeken, bestaat de prijs uit een zeefdruk in gelimiteerde oplage.

Criteria
Er zijn twee categorieën: fictie (met ingang van 2018 inclusief poëzie) en non-fictie. Boeken die kans maken en daartoe door de uitgevers kunnen worden ingezonden:

a) zijn geschreven door een schrijver woonachtig in Groningen (stad of provincie),
en/of
b) spelen zich af in of handelen over Groningen.

Voor de editie 2018 gaat het om boeken verschenen tussen 1 augustus 2016 en 31 december 2017 – dit betreft eenmalig een langere periode, vanwege de verplaatsing van de verkiezing naar de Boekenweek.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit:

Wilma Mansveld (juryvoorzitter) – directeur Veiligheidsregio Groningen, oud-staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

Roeli Broekhuis – directeur Erfgoedpartners

Bernard Cremer – boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde

Pauline Durlacher – directeur Schrijversvakschool Groningen

Henk Spoeltman – oud-directeur van de Usva, Cultureel Studentencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen

De jury stelt uit de ingezonden boeken een shortlist samen en kiest hieruit voor beide categorieën de winnaar.

Inzenden
Uitgevers kunnen boeken die zij in aanmerking willen laten komen voor het Beste Groninger Boek 2018, tot 1 januari in drievoud inzenden naar:

Stichting Literaire Activiteiten Groningen
p/a Groninger Forum Bibliotheek t.a.v. Douwe van der Bijl
Oude Boteringestraat 18
9712 GH Groningen

Foto Mansveld: Wikipedia

Reageren is niet mogelijk