Nu inzenden voor Beste Groninger Boek 2019

Uitgevers kunnen tot en met 31 december 2018 boeken inzenden voor de verkiezing van het Beste Groninger Boek 2019. De feestelijke uitreiking van deze jaarlijkse prijs vindt plaats op 31 maart 2019 in de Boekenweek. Juryvoorzitter Wilma Mansveld maakt dan de winnaars in de categorieën fictie en non-fictie bekend.

De prijs voor het Beste Groninger Boek, in de categorieën fictie en non-fictie, wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Stichting Literaire Activiteiten Groningen, in samenwerking met de Groninger Forum Bibliotheek. De prijs werd in 2018 gewonnen door Nhung Dam met Duizend vaders (fictie) en Karin Sitalsing met Boeroes (non-fictie). Eerdere winnaars zijn o.a. Tonnus Oosterhoff, Barbara Stok, Peter Middendorp, Herman Sandman, Auke Hulst, Siemon Reker en Stichting Oude Groninger Kerken.

De feestelijke uitreiking vindt plaats in de Boekenweek. Naast de uitgebreide media-aandacht voor de genomineerde en winnende boeken, bestaat de prijs uit een kunstwerk in gelimiteerde oplage.

Criteria

Er zijn twee categorieën: fictie (inclusief poëzie) en non-fictie. Boeken die kans maken en daartoe door de uitgevers kunnen worden ingezonden:

  1. zijn in drukvorm verschenen in 2018.
  2. zijn geschreven door een schrijver woonachtig in de provincie Groningen, en/of spelen zich af in of handelen over Groningen.

Jury

De jury bestaat uit:

  • Wilma Mansveld (juryvoorzitter) – directeur Veiligheidsregio Groningen, oud-staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu
  • Roeli Broekhuis – directeur Erfgoedpartners
  • Bernard Cremer – boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde
  • Pauline Durlacher – directeur Schrijversvakschool Groningen
  • Henk Spoeltman – oud-directeur van de Usva, Cultureel Studentencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen

De jury stelt uit de ingezonden boeken een shortlist samen en kiest hieruit voor beide categorieën de winnaar.

Inzenden

Uitgevers kunnen boeken die zij in aanmerking willen laten komen voor het Beste Groninger Boek 2019, tot 1 januari in drievoud inzenden naar de jurysecretaris:

Stichting Literaire Activiteiten Groningen – Beste Groninger Boek
p/a Groninger Forum Bibliotheek t.a.v. Douwe van der Bijl
Oude Boteringestraat 18
9712 GH Groningen

Afbeelding: © Anne Stalinski

Reageren is niet mogelijk