Poezieweek

 

Poëzieweek in Groningen
Van donderdag 31 januari tot en met woensdag 6 februari 2019 vindt in heel Nederland en Vlaanderen de Poëzieweek plaats. In Groningen en omgeving kun je gedurende die week elke dag wel naar één of meerdere optredens. Van een volgepakte kroeg of galerie tot poëzie op onverwachte plaatsen zoals bij de slager of de buurtsuper. Allerlei verschillende vormen en stijlen van poëzie zullen bovendien de revue passeren, zo zijn er optredens met jong opkomend talent alsmede terugblikken op oude en bekende dichters. Op deze pagina vind je in de agenda alle optredens die er plaatsvinden.

 

Feestelijke stadsdichteravond op 4 februari
Halverwege december presenteren we hier de eerste activiteiten die volgend jaar georganiseerd worden. Bovendien houden we je tijdens de Poëzieweek op de hoogte met nieuwsberichten, verslagen en een goed gevulde en overzichtelijke agenda. Het eerste agendapunt staat in ieder geval al vast en wij kijken er in het bijzonder naar uit: de benoeming van de nieuwe stadsdichter van Groningen. De opvolger van Lilian Zielstra wordt op maandag 4 februari bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in het Grand Theatre aan de Grote Markt. Lilian zal die avond afscheid nemen als stadsdichter en bovendien presenteert ze dan haar debuutbundel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan en we zien haar persoonlijke helden Ingmar Heytze en Carmien Michels optreden. De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog zal ook voordragen en voorafgaande de Stadsdichteravond geïnterviewd worden.

Van Poëziemarathon naar Poëzieweek in Groningen
In 2019 gebruiken we niet langer de naam Poëziemarathon, maar sluiten we aan bij de Poëzieweek die in heel Nederland en Vlaanderen aandacht krijgt. De laatste jaren, naarmate de landelijke Poëzieweek bekender werd, merkten we steeds meer verwarring onder dichters, organisatoren en journalisten: is het nou Poëziemarathon of Poëzieweek? De oorspronkelijke opzet, een echte marathon van 24 uur met non-stop poëzie, was natuurlijk al veel langer losgelaten. Het idee erachter, zoveel mogelijk poëzie-activiteiten organiseren binnen het tijdsbestek van de landelijke Gedichtendag en later de Poëzieweek, bleef – en blijft – overeind. Vanaf nu dus onder de noemer “Poëzieweek in Groningen”, in plaats van als Poëziemarathon.

Meld je eigen poëzieweek-activiteit aan
Als je graag een activiteit tijdens de Poëzieweek wil organiseren, stuur dan een korte beschrijving van wat je organiseert (waar, hoe laat en wat eventueel de entreekosten zijn) naar Maarten Praamstra via contact@slaggroningen.nl. We nemen het evenement op in de agenda op www.slaggroningen.nl en besteden op sociale media aandacht aan de evenementen.

Terugkijken: Antjie Krog op de Stadsdichteravond

“I’m nobody’s role model! I’m no icon!” Het gesprek dat Margriet van der Waal, hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, met Antjie Krog had voorafgaande de Stadsdichteravond was één van de hoogtepunten van de Poëzieweek in Groningen. Ilona van Veen ...
Verder Lezen

Stadsdichteravond: Poëzie in contrasten

“I’m nobody’s role model! I’m no icon!” roept Antjie Krog opgewonden. Ze wil wrijven, ze wil schuren, ze wil schandalen veroorzaken tot ze tachtig is. Het is nog vroeg op de avond, maar poëzieminnend Groningen ...
Verder Lezen
Aan het laden...

Reageren is niet mogelijk