Rachel Raetzer wint dichtwedstrijd ‘Anekdote’

Woensdagavond 1 februari vond in Cultureel Studenten Centrum Usva de finale plaats van de dichtwedstrijd ‘Anekdote’. Zeven deelnemers streden voor de hoofdprijs die bestond uit een optreden op het festival Dichters in de Prinsentuin 2017. De Groningse studente Rachel Raetzer ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor. Meliza de Vries werd tweede.

HV_klein-usva-03De jury bestaande uit Mineke Hoekstra (coördinator Poëziemarathon), Gillis Dorleijn ( hoogleraar Nederlandse Letterkunde) en Lilian Zielstra was tevreden over het niveau van de voordrachten en de inhoud van de gedichten die allen aansloten op het thema. Over het gedicht en de voordracht van Raetzer (zie onderaan dit bericht) merkte de jury op dat ze “een prachtige intonatie had, ze wist goed contact te maken met het publiek en stond op het podium alsof ze er hoorde. Het gedicht had een continuïteit in beeldspraak die zeer zorgvuldig was opgebouwd. Het was zowel volwassen als speels en de jury was ook gecharmeerd van het coming-of-age aspect.”

Over Meliza de Vries zei de jury dat haar voordracht indringend was en dat haar gedicht “vol associaties zat waar de lezer zich als door een spoor kon laten verleiden, waarin de beeldspraak mooi werd doorgezet en hier en daar kon schokken en verwarren.” De tweede prijs bestond uit een tweetal vrijkaartjes voor de film Paterson die op 9 februari in premiere gaat en handelt over een dichtende buschauffeur. De film van Jim Jarmusch werd in de Verenigde Staten lovend ontvangen.

De andere deelnemers aan ‘Anekdote’ waren Annie Martens, Bart van Oost, L.V. Hafenrichter, Dichtkring Rondrijm (Paul Borggreve) en Yke van der Molen.

HV_klein-usva-05

ik zat heel rustig en stil en toen
begon ik te groeien.
Mijn armen en benen rekten uit
tot ver boven mijn hoofd –
mensen hingen uit hun ramen
met een meetlint en telden er
in hun verhalen meters bij op
tot ik me kon branden aan de zon.
En gedachten
barsten uit hun voegen
herinneringen worden
aan mijn nagels uitgerekt
heeft iemand mijn voeten gezien?
Ik zat heel rustig en stil en nu
ben ik te groot voor mezelf geworden.

Rachel Raetzer

Reageren is niet mogelijk