Renée Luth nieuwe Stadsdichter van Groningen 2019-2020

Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, maakte vanavond in het Grand Theatre bekend dat Renée Luth (1979, woonachtig in Haren) zich de komende twee jaar Stadsdichter van Groningen mag noemen. Zij volgt Lilian Zielstra op, die vanavond haar termijn als Stadsdichter afsloot met de presentatie van haar poëziedebuut Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan. Op de uitverkochte avond traden tevens de dichters Carmien Michels, Ingmar Heytze en de Zuid-Afrikaanse Antjie Krog op.

Uit het juryrapport
Renée Luth “schrijft poëzie van hoge literaire kwaliteit. De dichter bedient zich van een sterke beeldtaal, waarbij woordkeus en ritme samenvallen”, stelt de jury in het juryrapport. “Zij heeft ambitieuze plannen, gericht op concrete doelen, weet jongeren te bereiken en beschikt over een ruime podiumervaring. De jury vindt het bovendien een pré dat de dichter de samenvoeging van Haren, Ten Boer en Groningen thematiseert.” Het gehele juryrapport kunt u hier nalezen.

Renée Luth
Renée Luth is al vele jaren actief in Groningen als dichter, docent, filmmaker, beeldend kunstenaar en cultureel organisator. Twee dichtbundels van haar hand verschenen bij uitgeverij Passage. Als workshopdocent en ‘taalcoach’ voor o.a. Poëziepaleis en Urban House werkt ze veel met kinderen en jongeren met een grote verscheidenheid aan culturele achtergronden.
Nadat ze vijftien jaar in de stad Groningen had gewoond, verhuisde ze twee jaar geleden naar Haren. Nu Haren en Ten Boer deel uitmaken van de nieuwe gemeente Groningen, wil Renée Luth als Stadsdichter haar steentje bijdragen aan de verbinding van Stadjers en de bewoners van de gefuseerde gemeenten. Ze wil zich daarnaast inzetten voor meer zichtbaarheid van gedichten in de openbare ruimte, en voor de literaire talentontwikkeling van kinderen en jongeren.

Aanmeldingen en jury
Kandidaten konden zich in het najaar van 2018 aanmelden voor het ambt van stadsdichter, door drie eigen gedichten en een motivering in te zenden. Negen kandidaat-stadsdichters meldden zich aan. Er viel echt iets te kiezen, aldus de jury, in de personen van Tieske Slim (bestuurslid-secretaris van Stichting Literaire Activiteiten Groningen en redacteur en vertaler uit het Tsjechisch), Ilona Duits (winkelmanager van Boomker Boeken in Haren) en Joep van Ruiten (cultuurjournalist voor Dagblad van het Noorden & Leeuwarder Courant).De jury verheugde zich over een groot scala aan gedichten en ideeën.”, zo schrijft zij in het juryrapport. “De gevarieerdheid die ze aantrof is onder meer terug te voeren op de uiteenlopende achtergronden van de inzenders. Twee dingen waren duidelijk: 1. het stadsdichterschap wordt vanuit diverse geledingen van de Groningse samenleving als een bereikbaar doel gezien, en 2. talent is van alle leeftijden.”

De Stadsdichter van Groningen: sinds 2002
Renée Luth is de negende stadsdichter. Sinds de gemeente Groningen het ambt in het leven riep in 2002, was de eer achtereenvolgens aan Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Rense Sinkgraven, Anneke Claus, Stefan Nieuwenhuis, Joost Oomen, Kasper Peters en Lilian Zielstra. De stadsdichter schrijft zes stadsgedichten per jaar, schrijft gedichten bij de zogenoemde “eenzame uitvaarten” en kan daarnaast bij tal van gelegenheden worden uitgenodigd een toepasselijk gedicht te schrijven. Met ingang van 2017 verzorgt de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) de begeleiding van de stadsdichter in opdracht van de gemeente Groningen.

Poëzieweek in Groningen nog t/m 6 februari
Sinds donderdag 31 maart (Gedichtendag) wordt de Poëzieweek in heel Nederland en Vlaanderen gevierd. Stichting Literaire Activiteiten Groningen sluit daar op aan met de Poëzieweek in Groningen (voorheen de Poëziemarathon). Zie slaggroningen.nl/poezieweek voor de activiteiten die tot en met 6 februari plaatsvinden.

Reageren is niet mogelijk