Schwob in Groningen

Zondagmiddag 15 januari worden door heel Nederland leesclubs georganiseerd rondom vergeten en onontdekte boeken. In Groningen doen Boekhandel Van der Velde en Boomker (Haren) mee met het Schwob Leesclubfestival. In de Groningse vestigingen van Boekhandel Van der Velde worden boeken besproken van Virginia Woolf en Joseph Mitchel. In Haren zal Kamp van Angela Rohr worden besproken.

Bij Boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt zal emeritus hoogleraar Eigentijdse geschiedenis Doeke Bosscher McSorley’s wonderbaarlijke saloon (1943) van schrijver en journalist Joseph Mitchel bespreken. Het boek is een verzameling van portretten van het personeel en de stamgasten van de oudste kroeg van de grootstad (McSorley’s). Mitchell schreef over de Mohawkindianen die als bouwvakkers aan de wolkenkrabbers werkten, over kruimeldieven, bedriegers, zelfverklaarde visionairs, eindtijdpredikers en verloren zielen.

Bij Boekhandel Van der Velde aan het Akerkhof zal schrijver en bibliotheekbaas Doeke Sijens De jaren van Virginia Woolf bespreken. De jaren zijn momentopnames, te vergelijken met herinneringen aan ons eigen leven: er zijn jaren die eruit springen, waarvan we ons hele periodes voor de geest kunnen halen, als bergtoppen in de verte. Daartussen liggen de mistige dalen van de jaren die vergeten zijn.
Virginia Woolfs op één na laatste roman The Years verscheen in 1937 in Engeland en de Verenigde Staten. Nu verschijnt de eerste Nederlandse vertaling (van Barbara de Lange). Lezers die zich aanmelden krijgen een drukproef en ontvangen het boek bij de leesclub.

In boekhandel Boomker wordt Kamp van Angela Rohr besproken. In deze autobiografische roman wordt een jonge vrouw in 1942 naar een kamp in de goelag gebracht. Daar gaat ze als arts, zonder veel hulpmiddelen, aan het werk in de lazaretten. Ze is uitgeleverd aan kou, honger en de genadeloze kamphiërarchie. Als ze haar volledig ongerechtvaardigde straf heeft uitgezeten, wacht haar de “eeuwige verbanning”.
Angela Rohr (1890-1985, Znaim/Mähren–Moskou) maakte deel uit van de dada-beweging in Zürich. In 1941 werd ze in Moskou gearresteerd en tot de goelag veroordeeld. Ze werd in 1957 gerehabiliteerd.

Aanmelden voor de leesclubs kan in de betreffende boekhandels. Voor meer informatie over Schwob: http://nl.schwob-books.eu/

Reageren is niet mogelijk