Stadsdichter

Renée Luth is de negende stadsdichter. Sinds de gemeente Groningen het ambt in het leven riep in 2002, was de eer achtereenvolgens aan Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Rense Sinkgraven, Anneke Claus, Stefan Nieuwenhuis, Joost Oomen, Kasper Peters en Lilian Zielstra. De stadsdichter schrijft 6 stadsgedichten per jaar, schrijft gedichten bij de zogenoemde “eenzame uitvaarten” en kan daarnaast bij tal van gelegenheden worden uitgenodigd een toepasselijk gedicht te schrijven. Met ingang van 2017 verzorgt de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) de begeleiding van de stadsdichter namens de gemeente Groningen.

Stadsdichter 2017-2019
Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, maakte maandag 4 februari 2019 in het Grand Theatre bekend dat Renée Luth (1979, woonachtig in Haren) zich de komende twee jaar Stadsdichter van Groningen mag noemen. Zij volgt Lilian Zielstra op. Renée Luth is al vele jaren actief in Groningen als dichter, docent, filmmaker, beeldend kunstenaar en cultureel organisator. Twee dichtbundels van haar hand verschenen bij uitgeverij Passage. Als workshopdocent en ‘taalcoach’ voor o.a. Poëziepaleis en Urban House werkt ze veel met kinderen en jongeren met een grote verscheidenheid aan culturele achtergronden.
Nadat ze vijftien jaar in de stad Groningen had gewoond, verhuisde ze twee jaar geleden naar Haren. Nu Haren en Ten Boer deel uitmaken van de nieuwe gemeente Groningen, wil Renée Luth als Stadsdichter haar steentje bijdragen aan de verbinding van Stadjers en de bewoners van de gefuseerde gemeenten. Ze wil zich daarnaast inzetten voor meer zichtbaarheid van gedichten in de openbare ruimte, en voor de literaire talentontwikkeling van kinderen en jongeren. Het werk van de stadsdichter is te volgen op www.stadsdichtergroningen.nl via twitter op @stadsdichter050 en op de facebookpagina Stadsdichter Groningen.

Foto: Henk Veenstra

Reageren is niet mogelijk