Groningen zoekt nieuwe stadsdichter

 

Groningen is op zoek naar een nieuwe stadsdichter voor de periode 2019-2021. Vanaf vandaag tot het middaguur van 10 december kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor deze bijzondere titel waarmee je gedurende twee jaar in het middelpunt van de belangstelling staat en waardoor je op talloze plekken je werk ten gehore mag brengen. De nieuwe stadsdichter moet wonen in de gemeente Groningen, wat vanwege de fusie van de verschillende gemeentes vanaf dit jaar betekent dat ook dichters uit Ten Boer en Haren zich kunnen inschrijven.

Selectie en benoeming
De poëzie van de ambitieuze dichter moet een professioneel niveau hebben. Er wordt van de stadsdichter verwacht dat deze minstens zes stadsgedichten per jaar schrijft en dat deze optreedt bij eenzame uitvaarten, in de praktijk heeft de stadsdichter alle ruimte om eigen initiatieven te ontplooien. De jury bestaat uit Tieske Slim (bestuurslid-secretaris van Stichting Literaire Activiteiten Groningen en redacteur en vertaler uit het Tsjechisch), Ilona Duits (winkelmanager van Boomker Boeken in Haren) en Joep van Ruiten (cultuurjournalist voor Dagblad van het Noorden & Leeuwarder Courant). De inzendingen worden geanonimiseerd aan de jury voorgelegd. De criteria voor de inzending zijn een actueel cv, een lijst met publicaties en/of optredens, maximaal drie recente gedichten en een heldere motivering met plannen voor de invulling van het stadsdichterschap. Dichters kunnen zich aanmelden via kantoor@slaggroningen.nl en via stadsdichtergroningen.nl kun je bekijken hoe vorige stadsdichters hun functie invulden.

Stadsdichteravond
De feestelijke benoeming vindt plaats op maandag 4 februari 2019 in het Grand Theatre, bovendien wordt op passende wijze afscheid genomen van de huidige stadsdichter Lilian Zielstra. Zij presenteert dan onder andere haar debuutbundel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan. De benoeming van de nieuwe stadsdichter is onderdeel van de Poëzieweek die plaatsvindt van donderdag 31 januari tot woensdag 6 februari. Voorheen vond de benoeming van de Stadsdichter altijd plaats tijdens de Poëziemarathon, de Poëziemarathon is echter overgegaan op de grotere, landelijke en algemeen bekende naam Poëzieweek. Verder verandert er weinig, nog steeds vinden er talloze activiteiten plaats die terug te vinden zijn op de website: www.slaggroningen.nl/poezieweek.

Reageren is niet mogelijk