Zaterdag 16 maart vindt in de Groninger Archieven de tiende editie van de Dag van de Grunneger Toal plaats. Dit jaar staan Groninger Vrouwen centraal vanwege de recente Internationale Vrouwendag (8 maart) en 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Evenals voorgaande jaren staan er weer bijzondere muzikale streektaaltalenten op het podium, en kun je er lezingen en Groningse poëzievoordrachten bijwonen, de boekenmarkt bezoeken en een broescursus Gronings volgen.
De Dag wordt om 11.00 uur geopend door gedeputeerde Henk Staghouwer en het programma wordt om 16.00 uur afgesloten. Literaire programmaonderdelen zijn de lezing van Marten van Dijken over het vertalen van Allain op wereld van Hector Malot en de Bovenboazen van Marten Toonder. Vertelcollectief Kom op Verhoal uit het Westerkwartier zal optreden. Grunnegs literair tiedschrift Oader organiseert de gehele middag optredens met auteurs als Aly Freije, Fieke Gosselaar, Jan Siebo Uffen, Nina Werkman, Henk Dekker, Chris Kiel, Annie Martens, Gerd Constapel en Egbert Hovenkamp II. Ingeborg Nienhuis geeft tweemaal de workshop Slim Körte verhoaltjes (SKV).
Bijzonder is de lezing van Wim Bastiaanse over vier Groninger schrijfsters. In hun werk zoekt hij naar de weerslag van een drietal wetswijzigingen. Zo kon Titia Klazina Elisabeth de Haas-Okken (1853-1928) pas op 68 jarige leeftijd stemmen en toen ze huwde werd ze, tot het overlijden van haar echtgenoot, handelingsonbekwaam. A. A. Jensema (1896-1994) trouwde nooit en bleef dus haar hele leven handelingsbekwaam. De wet ‘Afschaffing handelingsonbekwaamheid van gehuwde vrouwen’ werd pas in 1956 afschaft en ook J. H. van Goor-Duut (1906-1979) had ermee te maken. Voor mevrouw G. T. van der Veen-Doddema (1936) is actief en passief kiesrecht weer heel normaal en ze trouwde na 1956.
De toegang tot de Dag van de Grunneger Toal is zoals altijd gratis en de dag vindt plaats in de Groninger Archieven aan het Cascadeplein 4 & 10 te Groningen.
Foto Fieke Gosselaar: Willem van der Velden