Twaalfde editie WinterWelVaart

Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 december vindt de twaalfde editie van WinterWelVaart in Groningen plaats. Twintig historische schepen leggen aan in het mooiste stukje binnenstad van Groningen: de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Elke dag zullen er meerdere schrijvers en dichters optreden. Hieronder lichten we die optredens eruit.

Vrijdag en zaterdag geeft Anne-Goaitske Breteler familielezingen, in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, over het leven van walvisvaarders. Via haar werk in een oud walvisvaarderscafé kwam ze in aanraking met de sterke verhalen van de stamgasten. Over de naoorlogse walvisvaart schreef ze De Traanjagers en tijdens haar lezing toont ze originele filmbeelden, foto’s van oud-walvisvaarders en echte walvisobjecten.

Esmé van den Boom, de winnaar van het Hendrik de Vriesstipendium is ook beide dagen op WinterWelVaart te vinden. Op uitnodiging van Renée Luth treden dichters op op de Catherina Anna. Vrijdag zullen Jørn Zeiler, Esmé van den Boom, Jirke Poetijn, Rik Andreae, Sylvia Dragtstra en Renée Luth optreden. Zaterdag treden stadsdichter Lilian Zielstra, Esmé van den Boom, Irene Wiersma, Jørn Zeiler, Rik Andreae, Silvia Dragtstra en Renée Luth op. In de middagen geeft Luth poëzieworkshops aan kinderen in het Scheepvaartmuseum. De woordenboot is er voor kinderen van groep 4 tot en met groep 8.

Zondag 23 december zal de Groningse supergroep De Messen (met Eva Waterbolk, Joost Oomen, Wyno Bruinsma en Anne Ceasar van Wieren tweemaal optreden op de Bald’r. Op hun uitnodiging doen ook Kasper Peters, Helena Hoogenkamp en Electropoëzie mee.  Irene Wiersma zal vervolgens ook optreden op de Bald’r. Naast nieuwe liedjes zal ze, samen met gitarist Robert van der Tol, ook ouder werk spelen.

Natuurlijk kan je ook naar Beno Hofman, die in de huid kruipt van  prof. Ursul Boissevain, eigenaar en bewoner van Hoge der A 7 in de periode 1899-1911. Schipperszoon Henk Vos die vertelt over het opgroeien op een schip en de verhalen van Erwin Zantinga. De Groninger muzikanten Bert Hadders en Joost Dijkema. Spinbarg die oude Groninger zeeverhalen tot leven brengt of naar boekwinkel Books 4 Life. Het gehele festivalprogramma staat op de website van WinterWelVaart.

Foto: Reyer Boxem

Reageren is niet mogelijk