Tweedaags mini-festival over Haruki Murakami

Welke rol speelt muziek in het werk van de wereldberoemde schrijver Haruki Murakami? In het mini-festival Murakami Music Box op 3 en 4 april komen muziek en literatuur samen in een bijzondere mix van korte lezingen, muzikale optredens en verrassende kennismakingen met de Japanse cultuur. Het festival vindt plaats in het Grand Theatre, Grote Markt 35 te Groningen en begint op beide dagen om 19.30 uur. De eerste avond is Engels gesproken. De tweede avond is in het Nederlands.

Haruki Murakami, wereldwijd een van de meest gelezen schrijvers van dit moment, is groot muziekliefhebber en platenverzamelaar. Niet zo gek dan ook dat muziek op veel verschillende manieren voorkomt in zijn boeken. Soms in de titel van een werk, vaak als metafoor.

Op de eerste dag van het festival ‘About Music and Writing’ analyseert muziekwetenschapper Emile Wennekes hoe muziek en schrijven bij de Japanse schrijver met regelmaat in elkaar grijpen. Schrijver en muzikant Auke Hulst vertelt over de parallellen tussen het maken van muziek en het schrijven van een boek. Het programma wordt muzikaal omlijst door pianiste Keiko Shichijo. Zij zet haar tanden in klassieke meesterwerken van Bach, Schubert en Janacek die Murakami in zijn boek beschrijft. Ook brengt zij een hommage aan de filmmuziek van Ryuichi Sakamoto, met wie Murakami meer dan eens het pad kruiste. Sofia Manouki, huisdichter van de RUG, deelt haar persoonlijke leeservaring met het publiek.

Van Murakami is gezegd dat hij de kloof tussen Oost en West overbrugt. Op de tweede avond ‘Tussen Oost en West’ laat Luk Van Haute, prominent vertaler van Murakami, de Oosterse en Westerse invloeden in het werk van Murakami zien. Filosoof Ype de Boer legt bloot welke levensthema’s in de boeken van Murakami te ontdekken zijn. Drie virtuoze solisten van Musikfabrik uit Keulen presenteren Oosterse en Westerse klanken met stukken voor koto, baskoto en viool. Het festival Murakami Music Box wordt afgesloten door componist/dj Yu Oda en het Kamerorkest van het Noorden met The Cord Pulse. Met visuals van Hannes Andersson, Japanse rijstballen uit Norwegian Wood en meer.

Murakami Music Box is een samenwerking tussen Soundsofmusic en Studium Generale Groningen. Kaartjes kosten €17,50 per avond en voor €30,- heb je een ticket voor beide dagen. Studenten en leden van Studium Generale betalen slechts €12,50 per avond en €20,- voor beide dagen. Toegangskaarten zijn te koop via Studium Generale.

Foto Auke Hulst: Andreas Terlaak

Reageren is niet mogelijk