Vooruitblik Dichters in de Prinsentuin 2012

In de idyllische Groningse Prinsentuin en op diverse andere locaties in de binnenstad zullen van 25 t/m 27 juli weer tachtig dichters uit heel Nederland en Vlaanderen voordragen uit eigen werk. De organisatie gaf in een nieuwsbrief een vooruitblik op het programma van de vijftiende editie.

BEKENDE SCHRIJVERS EN NIEUW TALENT
De helft van de dichters is “nieuw”: jong aanstormend talent en mensen die in hun vrije tijd al wat langer met poëzie bezig zijn. Op dit moment zijn zij al druk bezig met de voorbereidingen: onder de noemer “Parels kweken” krijgen talenten advies van meer ervaren dichters bij de redactie van hun gedichten. Naast hen treden dit jaar o.a. op: Pieter Boskma, Piet Gerbrandy, Joke van Leeuwen, Menno Wigman, Els Moors, Ilja Leonard Pfeijffer, Erik Spinoy, Jean Pierre Rawie en de Buddingh’-prijs genomineerden Max Temmerman en Michaël Vandebril.

BLOEMLEZING: “HOOFDLETTER ZIN PUNT”
Bij het festival verschijnt weer een bloemlezing, met daarin van alle tachtig dichters een gedicht: een staalkaart van de Nederlandstalige poëzie van nu. De bundel Hoofdletter zin punt. Dichters in de Prinsentuin 2012 wordt gepubliceerd door Uitgeverij kleine Uil.

VOORUITBLIK OP HET PROGRAMMA

Een date met Lucy op de openingsavond
Lucy is de poëtische hiphop-opera van dichter Dennis Gaens en de indie-hiphoppers van M@cronizm. Verder deze avond poëzie van Alexis de Roode, en Jan (Glas) en Anneke (Claus) doen de mannen. Woensdag 25 juli 2012 vanaf 20.30u in De Puddingfabriek.

Prins Peter: poëtische lunchconcerten in de Martinikerk op 26 & 27 juli
Een bijzonder project is “Prins Peter”, een poëtisch lunchconcert in samenwerking met het Peter de Grote Festival voor klassieke muziek. De jonge dichter Joost Oomen en drie studenten van het conservatorium brengen hun tekst en compositie samen tot een muzikale vertelling over de jonge jaren van Peter de Grote. Op donderdag 26 en vrijdag 27 juli, van 12u-13u in de schitterende kapel van de Martinikerk te Groningen.
Zie ook: http://www.peterdegrotefestival.nl/concerten/programma/muziek-en-pozie-p…

Speciaal optreden van Theatergroep Flint
De heren van Flint sluiten het festival af op vrijdagavond 27 juli, 20.30u op het terras van Schouwburgcafé De Souffleur.

Meer informatie over het festival en over literatuur in Groningen
Dichters in de Prinsentuin is een van de grotere literaire evenementen van Nederland. Dit jaar vindt het voor de 15de keer plaats in de Groningse Prinsentuin en op andere locaties in de binnenstad. De befaamde “loofgangen” van de Prinsentuin vormen het hart van het festival: als bezoeker loop je langs een soort poëzieloketjes (een “gat in de haag”, zoals K. Schippers het heel dichterlijk verwoordde) waar alle deelnemende dichters hun werk voordragen.

Reageren is niet mogelijk