Wat is het Beste Groninger Boek van 2019?

 

Na maanden van lezen is de jury van het Beste Groninger Boek druk aan het overleggen. Zij staat namelijk voor de zware klus om alle 66 ingezonden boeken te beoordelen. Eind februari maakt zij bekend welke auteurs een plekje krijgen op de shortlist in de categorieën fictie en non-fictie.

In de categorie fictie zijn 28 romans, thrillers, kinderboeken, brievenboeken en poëzie ingezonden. Voor de categorie non-fictie mochten we 38 boeken ontvangen. Biografieën, een dagboek, een reisboek en vele boeken over kunst en geschiedenis. De lijsten met inzendingen zijn online in te zien.

Inzendingen fictie voor Beste Groninger Boek 2019

Inzendingen non-fictie voor Beste Groninger Boek 2019

Op 31 maart, tijdens de Boekenweek, worden de winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2019 bekendgemaakt. De bekendmaking is in de Groninger Forum Bibliotheek om 14:30 en is gratis toegankelijk. Het wordt een feestelijke middag met o.a. live-muziek en voordrachten. Jelte Posthumus neemt de presentatie op zich, bovendien interviewt hij kort alle genomineerden.

De jury bestaat dit jaar uit: Wilma Mansveld (directeur Veiligheidsregio Groningen, oud-staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu), Roelie Broekhuis (directeur Erfgoedpartners), Bernard Cremer (boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde), Henk Spoeltman (oud-directeur van de Usva, Cultureel Studentencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen) en Pauline Durlacher (directeur Schrijversvakschool Groningen).

Vorig jaar won Nhung Dam de prijs in de categorie fictie met haar debuut ‘Duizend vaders’ en Karin Sitalsing in de categorie non-fictie met Boeroes – een familiegeschiedenis van witte Surinamers. Duizend vaders werd ook genomineerd als Beste Boek voor Jongeren 2018 en Dam schreef een verhaal voor 3PAK, het geschenk van de Boekenweek voor Jongeren 2018. Karin Sitalsing schreef, naast haar journalistieke werk, verder aan haar nieuwe boek. Samen met Franka Hummels publiceerde ze En dan nu het goede nieuws, journalistieke verhalen die je dag beter maken. Het boek is één van de 66 inzendingen voor dit jaar.

Afbeelding: Anne Stalinski

Reageren is niet mogelijk